MIJN VISIE

MIJN VISIE


 


Ik ben van mening dat een hond niet heeft gevraagd om een aanzienlijke vacht die dagelijks geborsteld en misschien eens in de 10 weken getrimd moet worden. Voor deze en natuurlijk ook voor alle andere honden die een meer of minder intensieve verzorging nodig hebben vind ik dat die verzorging zo plezierig mogelijk moet verlopen. Daar gaat best wel tijd in zitten. Wij, de trimmers/trimsters, helpen u die tijd binnen de perken te houden door het aanpassen van de lengte van de vacht maar de verzorging ligt bij u.


 


Toen ik begon met het trimmen van honden bij mijn stagebedrijf schrok ik ervan hoeveel honden binnenkwamen die vol klitten zaten. Ik had gedacht dat dat ongeveer 25% zou zijn maar het is eerder andersom: zo?n 25% wordt goed geborsteld. Het is niet iets om je voor te schamen. Het is vaak niet eens een kwestie van onwil of tijdsgebrek maar eerder van onkunde. Ik bespreek altijd met u hoe de dagelijkse verzorging gaat en hoeveel tijd u ervoor vrij wil en/of kan maken. Niet iedereen heeft de tijd om dagelijks een langharige hond vrij van klitten te houden. Soms is het beter de vacht zo kort mogelijk te houden. Een kortharige hond met een puppy-look is minstens zo leuk.


 


Zo moet dat ook zo zijn bij de trimbeurt. Ik neem altijd de tijd. Mijn grote voordeel is dat ik alleen werk. Eén hond tegelijk, het is altijd rustig. In mijn trimsalon wordt uw hond niet aangestoken door andere eventueel onrustige honden.  Merk ik dat een hond iets als bijzonder onprettig ervaart dan probeer ik hem te overtuigen van het tegenovergestelde, met geduld, ik forceer niets. Soms lukt het niet, ik probeer het altijd. Mijn grootste compliment is als de hond mij bij een volgend bezoek  kwispelend begroet. 


 


Er wordt wel eens aan mij gevraagd waarom ik zo lang met een hond bezig ben. Ten eerste is dat omdat ik nog niet zo ervaren ben. Ten tweede omdat ik vind dat elke getrimde hond een visitekaartje moet zijn voor de volgende. In de laatste plaats, en tevens de belangrijkste, neemt mijn aanpak meer tijd in beslag. Een hond staat nooit lang achtereen op mijn trimtafel. Tussendoor haal ik ze er vanaf en is er even tijd voor iets lekkers of om even te spelen of een plas te doen.  Als we klaar zijn bel ik de baas dat de hond opgehaald kan worden. Ik ben ervan overtuigd dat hoe meer ervaring ik opbouw des te sneller het zal gaan. Maar de basis moet goed zijn.